Goodiebags hos tandläkaren?

Alla minns nog hur de som barn fick välja ett bokmärke eller ett klistermärke efter att de varit hos tandläkaren. Den lilla presenten efter undersökningen eller behandlingen gjorde sannolikt att det kändes lite lättare att gå till tandläkaren nästa gång, fast det var obehagligt. Något liknande finns dock inte för vuxna – de får istället den otrevliga ”belöningen” att betala för sitt besök när de är klara. Men kanske borde även vuxna få en present efter att de varit hos tandläkaren?

I alla fall Folktandvården har som uppdrag att inte bara behandla problem med tänderna efter att de har uppstått, utan att också arbeta förebyggande för att förhindra att de uppstår. Det är därför tandläkare vid varje besök talar om tandtråd, flourskölj och andra produkter och rutiner kring tandvård. De allra flesta kommer sig dock aldrig för med att använda eller ens köpa dessa produkter. Hur vore det då om man efter ett tandläkarbesök fick en liten goodiebag med en provförpackning av exempelvis tandtråd, flourskölj och en bra tandkräm? Många fler skulle sannolikt faktiskt prova att använda tandtråd eller skölja munnen efter tandborstning om de fick med sig produkterna hem från tandläkaren. I längden skulle det kunna leda till mindre kostnader för samhället för tandvård.

I vissa fall spelar det dock ingen roll vilka förebyggande åtgärder man vidtagit, till exempel om man har slagit av en flisa av en tand. Då är den enda lösningen att söka upp en tandläkare så snart som möjligt. Om du letar efter akut tandvård i Stockholm kan du gå in på Distriktstandvarden.se.

sensational